GM Nieuwsflitsen

Op deze pagina vindt u wetenswaardigheden en publicaties met betrekking tot gezondheid in de ruimste zin van het woord. 

Basisbaan als sociaal vangnet?

Het proefballonnetje over een 'basisbaan', dat werd opgelaten door het kamerlid Sybrand van Haersma Buma van het CDA, voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen, werd niet overal met gejuich ontvangen. Ook Sarah Pos kijkt met een kritisch oog naar het plan. ,,Zullen we eerst eens naar de oorzaken kijken waarom sommige mensen in de bijstand zitten en die aanpakken?"

Minder ziekteverzuim op de werkvloer? Neem een plant!

Medewerkers vinden een werkruimte met planten aantrekkelijker dan een ruimte zonder planten. Planten zorgen voor hogere luchtvochtigheid, dragen bij aan een positievere gemoedstoestand, leiden tot meer tevredenheid onder medewerkers over het eigen functioneren en tot minder ziekteverzuim. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research in samenwerking met Fytagoras en een aantal instellingen en bedrijven (PRIVA, Noviflora, IVN, De Groene Stad, Royal FloraHolland, Donkergroen en DGBC).
Lees verder bij de bron: 

Graslelie

Vermindert vluchtige organische stoffen (VOS), formaldehyde, kooldioxide en nitraat en fijnstof. Daarnaast draagt hij bij aan een comfortabele luchtvochtigheid

Areca Palm

De plant ziet er niet alleen mooi uit, maar filtert ook tal van giftige stoffen uit de lucht, is makkelijk te onderhouden en houdt ook nog eens de lucht vochtig.

Dracaena

Zijn hoge stam, lange puntvormige bladeren en goede luchtzuiverende werking maken de Dracaena een geweldige luchtzuiverende plant. Makkelijk in onderhoud!

Beacarnea

De plant, die in het Nederlands Olifantspoot heet, is eveneens luchtzuiverend en stelt door zijn vocht vasthoudende 'knol' weinig eisen aan zijn omgeving. 

GM's meest recente blog

Door Jan Jansen

Groen licht voor planten op de werkvloer

Op Valentijnsdag van dit jaar kopte de Volkskrant ‘Minder ziekteverzuim door planten – reclamestunt of wetenschap?’. Het veegde de vloer aan met de resultaten van een onderzoek dat de Wageningen Universiteit uitvoerde naar het effect van planten op de werkvloer op ziekteverzuim. Conclusie van de Volkskrant: “Het onderzoek rammelt. Dat planten ziekteverzuim terugdringen valt redelijkerwijs niet te concluderen uit deze studie”

Geen prettige conclusie natuurlijk voor de onderzoekers van de Wageningen Universiteit, maar wat mij verbaasde was het ontbreken van iedere poging tot aanvullende informatie door de Volkskrant. Misschien had de redactie op de bewuste 14e februari andere – nóg belangrijkere – zaken aan het hoofd, maar het was toch wel prettig geweest om in ieder geval íets van een breder perspectief te schetsen. 

Gelukkig zijn we voor wat betreft kennis op dit terrein niet afhankelijk van de wetenschapsredactie van de Volkskrant. En zelfs zíj hebben in het verleden – ten tijde van één van hittegolven die Nederland ook al teisterde in het begin van dit millennium – al eens geschreven over het positieve effect van planten op het welbevinden van werknemers, met als aansprekende kop “Klimop effectiever tegen hitte dan duurdere airconditioning”. Rest dus de vraag: Wat moeten we nu? Wel of géén groen op de werkvloer?

GM's vorige blog

Door Sarah Pos

Vruchtenhagel

Iedereen heeft wel zo iemand in zijn omgeving, die ene persoon wiens opa toch echt 95 jaar oud is geworden terwijl hij elke dag een pakje zware shag weg pafte. Met andere woorden: je kunt ook oud worden met ongezond gedrag. Deze valt natuurlijk in de categorie van je zelf in de maling nemen, maar er zijn ook genoeg mensen die uit pure onwetendheid ongezond leven. 

Het doet u misschien denken aan een scène uit De Luizenmoeders, maar ik heb op een verjaardag toch echt een keer iemand horen vertellen dat ze voor haar kinderen vruchtenhagel kocht omdat ze dan tenminste wat fruit binnenkregen. Of wat dacht je van de definitie van vette vis: kibbeling. Want vette vis is oh zo gezond en wordt door het Voedingscentrum aangeraden.

Gezond leven, afvallen, je fit en vitaal voelen zijn onderwerpen die heel erg populair zijn. De meest obscure diëten komen voorbij, maar tegelijkertijd is het voor een grote groep mensen zo ongelofelijk moeilijk om wijs te worden uit alle richtlijnen en adviezen die er gegeven worden over gezondheid. En als je dan denkt dit allemaal redelijk helder hebben, ga het dan nog maar eens uitvoeren.
En om het nog even een stapje moeilijker te maken: hoe pas je deze adviezen ook nog eens toe in die andere levensstijl die dringend onze aandacht vraagt, de duurzame. Want een avocado is heel gezond, maar weer niet duurzaam. De teelt in vooral droge gebieden, ook nog eens buiten Europa, vraagt om heel veel water. Dus hoe doe je het goed en gezond en doe je ook nog eens het goede voor onze planeet? 

info@bojanadvies.nl

https://bojanadvies.nl
https://gezondadvies.org
tel: 06 46 23 85 61

© gezondheidsmanagement.nl